Watts, ampers, volts... Això què és?

2015-05-07 18:04

A l'hora de comprar una bicicleta elèctrica val la pena parar atenció en les especificacions tècniques. Per sintetitzar, i a grans trets, els watts són la potència, que ens permet arribar a velocitat màxima determinades. Els volts determinen l'acceleració. I els ampers, l'autonomia, o quantitat de quilòmetres que podrem fer amb la nostra bicicleta. Així doncs, una bateria de 24 volts tindrà menys acceleració que una de 36, i serà menys aconsellable per a pujades fortes. Mentre que una bateria de 36 volts però de només 8 ampers tindrà una autonomia una mica justa.

Quant a la potència, no cal trencar-s'hi gaire el cap. Totes les bicicletes de pedaleig assistit estan limitades a 250 watts. Si superen aquest nivell de potència, passen a ser ciclomotors, amb la qual cosa el seu propietari està obligat a passar la ITV i a totes les obligacions que comporta ser propietari d'un vehicle de major potència.

El que sí hi ha són bicicletes elèctriques de menys de 250 watts. Sol tractar-se de models ultraplegables en els quals la màxima prioritat és el tamany i el pes, i la potència esdevé un valor secundari.